PVT in het wijknieuws, wat is dat?

Wat het verschil is tussen een BES en een PVT

 

 

 

 

Ik lees regelmatig dat PVT-panelen gecombineerd met een warmtepomp een goede oplossing zou zijn. Wat is dat eigenlijk?

 

PVT panelen combineren de opwek van elektriciteit (dit noemen we de PV functie) met het verwarmen (T) van een vloeistof die circuleert in leidingen achter deze panelen. Dit geheel is gecombineerd tot een PVT paneel. De vloeistof die door de lucht wordt opgewarmd, is vervolgens de bron voor een water/water warmtepomp. Deze zorgt, net als bij een lucht/water warmtepomp voor het verder opwarmen van het water voor het afgiftesysteem in de woning.

 

 

 

 

En wat is nu het voordeel?

 

Het voordeel is dat door de straling in de lucht deze vloeistof overdag altijd wat opwarmt vergeleken met de omringende lucht. Hierdoor is de brontemperatuur voor de warmtepomp hoger dan in het geval van lucht als bron. Ook is de overdracht van warmte uit vloeistof in de warmtepomp iets beter dan van lucht. Daardoor zal een warmtepomp met PVT gemiddeld genomen over een jaar wat efficiënter werken (SCOP is hoger). Ook is er geen buitenunit met een ventilator, waardoor er aan de omgeving geen extra geluidsbron wordt toegevoegd.

 

 

 

 

Zijn er ook nadelen aan PVT?

 

De investering in een PVT systeem is ruim hoger dan in een lucht/water warmtepomp: de PVT techniek is kostbaarder en kost meer installatiewerk. Ook moet het dak van de woning ervoor geschikt zijn. De hogere aanschafkosten worden wel over een lange periode terugverdiend, omdat de efficiëntie van de warmtepomp wat hoger is. Het is typisch een oplossing met een individuele warmtepomp, en daar moet veel ruimte in de woning voor beschikbaar zijn.

 

 

 

 

Waarom gebruikt het BES geen PVT oplossing?

 

Om te beginnen gebruikt het BES een collectieve warmtepomp en geen individuele warmtepomp per woning. Daardoor is toepassing van PVT panelen op de individuele woningen erg moeilijk te combineren.

 

 

 

Nu de warmte-opwek eenheden op het dak van het zwembad komen, zal ook worden onderzocht of het dak van het zwembad gebruikt kan worden voor PVT panelen, als extra bron. In welke mate deze dan geschikt is, is nog onbekend. We maken dan een keuze om zo tot een milieutechnisch en economisch beste oplossing te komen.

 

 

Wilt u meer weten over duurzame warmte bronnen? Lees dan meer op de site van de Gemeente Nijmegen. Of bekijk de meest gestelde vragen over het BES.

Lees ook

Nieuwsbrief Mei 2023

Hier vindt u de nieuwsbrief over het Buurt Energie Systeem van mei 2023. Lees het interview met Siward Zomer, de ingezonden brief en over de ervaringen van WoonsupportPlus.

Meer lezen »